چکیده مقاله با عنوان "انواع عبودیت و آثار آن از دیدگاه آیات و روایات"
مقاله با عنوان “انواع عبودیت و آثار آن از دیدگاه آیات و روایات”
نویسنده: سکینه حیدری
تحقيق حاضر، كوشش مختصر و گذرايي است، به منظور تبيين و روشنگري ابعاد مختلف مبحث عبوديت خداوند.
در اين تحقيق سعي شده كه با توجه به مقدمات كلامي و اخلاقي، عبوديت حقيقي كه همان خضوع و خشوع براي خداوند متعال با اعتقاد به الوهيت و به نيت تقرب به او صورت ميگيرد، اثبات شود و با رد معبودهاي دروغي و كاذب، شايستگي معبود حقيقي براي ستايش با توجه به توحيد در الوهيت و توحيد در ربوبيت، آشكار شود. و اگر در اين تحقيق به شرايط رسيدن به عبوديت و عوامل و موانع و ديگر ابعاد آن پرداخته شده است، منظور همان عبوديت تشريعي است كه خداوند آن را مخصوص انسان قرار داده تا با تلاش خود و هدايتگري انبياء و اولياء الهي، انسان را به سر منزل مقصود يعني كمال آدميت و ربوبيت برساند.
در مورد موضوع عبوديت و بندگي خداوند در كتب مختلف اخلاقي و كلامي و حديثي، بحثهايي شده است. و در هر يك به بعضي از ابعاد آن اشاره شده است و در ادامة مطالب كتاب به عنوان لازمة بحث آمده است. اما در اين تحقيق سعي شده كه به عنوان يك موضوع جداگانه به همة ابعاد آن توجه شود و وظايف و شرايطي كه يك عبد در مقابل مولاي حقيقي خود يعني خداوند دارد، گوشزد شود.
اين تحقيق 3 فصل دارد در فصل اول آن كه مفهوم لغوي و اصطلاحي عبوديت آمده است و در پايان به حقيقت عبوديت پرداخته شده است، فصل دوم آن در مورد انواع عبوديت است كه به تشريعي و تكوين تقسيم شده و خود عبوديت تشريعي نيز به عبوديت خداوند و غير خداوند تقسيم شده است كه عبوديت غير خداوند شامل خودپرستي، شيطانپرستي و عبوديت سلطهگران ميشود، در پايان اين بحث با استفاده از توحيد ربوبي و توحيد در الوهيت، معبود حقيقي اثبات شده است، بعد از بحث انواع عبوديت، در اين فصل بحث اهميت و ضرورت عبوديت مطرح شده است كه با استفاده از آيات قرآن به ضرورت موضوع عبوديت الله از ديدگاه، آيات قرآن پرداخته شده است.
فصل آخر كه پيامدها و آثار عبوديت الله را شامل ميشود و اينكه عبوديت الله آثار و پيامدهاي فردي و اجتماعي زيادي دارد و در پايان اين فصل سيرت عبادالله از ديدگاه قرآن بيان شده است كه به خوبي سيماي آنان را روشن ميكند.
همچنين سعي شده كه جهت مستند بودن بحث بيشتر از آيات و روايات استفاده شود كه همين نكته باعث اتقان كلام اين تحقيق شده است.